Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, a drugi po veličini u Hrvatskoj. Splićani vole reći za svoj grad da je "najsportskiji grad na svitu". Neki od poznatijih sportova u Splitu su: nogomet, rukomet, košarka i dr.
Svetac zaštitnik Splita je sveti Dujam (Sveti Duje), biskup Salone, mučenik iz 304. godine, a suzaštitnici su sveti Anastazije (Staš) i blaženi Rajnerije (Arnir). Kao poglavita zaštitnica osobito se štuje i Gospe od Pojišana.


sveti Dujam
  



 Svetac koji je zaštitnik grada Splita.

Običaji grada Splita

2. lipnja 1919 je prvi put održan jedan običaj ili kako ga Spličani "Dan čistoče. Običaj je uveden po uzoru na Amerikance. Stanovnici se obvezuju da očiste nogostupe, ulice, stanove, dućane i spremišta. S vremenom je taj Dan čistoče postao običaj Spličan koji se svake godine održava početkom ljeta. Svrha tog običaja bila je upozoriti građanstvo daje čistoču u opće interese.
 
Svaki konjtenjer je tu stavit s razlogom!!
 

Spličani s razlogom imaju taj dan i bilo bi dobro da ga imaju svi!!










Mediteran filma festivala

Festival mediteranskog filma u Splitu održava se već 6 godina za redom. Održava se u lipnju. Karakterizira ga prikazivanje filmova s područja Mediterana koje u Splitu imaju svoje regionalne ili hrvatske premijere, a ne mogu se vidjeti u redovitoj kino distribuciji. Festival se do sad pokazao kao jedan od značajnih kulturnih manifestacija u Splitu.

Mediteranski film festival










Prikazivanje filmova nije klasično već se prikazuje na otvorenom uz rivu kako bi se moglo uživati u gledanju filmova, ali i da bi ljudi mogli osjetiti ljepotu svježeg zraka!!


Narodni trg (Pjaca) u Splitu

Split se krajem 13. stoljeća i početkom 14. stoljeća počinje naglo širiti, a u tom razdoblju nastao je Narodni trg, poznat kao i Pjaca. Lovrin trg kasnije je nekoliko puta mijenjao imena te je nosio imena Trg oružja i Gospodski trg, da bi početkom 20. stoljeća dobio ime koje i danas nosi Narodni trg. Spličani ga pak zovu Pjaca. Korištenjem nadimka sasvim pristaje prostoru koji je stoljećoma bio nešto poput zajedničkog dnevnog boravka, a ako želite saznati više o Narodnom trgu stisnite OVDJE.

Narodni trg


Pjaca (trg u Splitu koji nitko ne zove pravim imenom)

Grad Split i Dioklecijanova palača

Mislim da nema riječi kojima se može opisati ljepota grada Splita to jednostavno morate doći i vidjeti da biste možda znali drugim ljudima opisati. Iako 17. stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je car Dioklecijan dao sagraditi palaču kako bi bio blizu velikog rimskog grada Salone koja je već u 1700 godina postala značajni dio grada.

Dioklecijanova palača

Da biste vidjeli još više ovakvih lijepih slika stisnite OVDJE.







 Dioklecijanova palača je jedna od najbolje sačuvanih spomenika u gradu Splitu,ali i u cijeloj Hrvatskoj. Car Dioklecijan je dao sagratiti palaču kao spoj luksuzne vile - ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma). Želite li saznati još više o ovoj staroj, ali prelijepoj Dioklecijanovoj palači stisnite OVDJE.